MASSAGE 
 Ben jij toe aan een heerlijke massage na een zware dag en wil jij jezelf een keer verwennen.
Pak dan de telefoon en maak die afspraak!

Afspraak maken

Klachtgerichte Sporttherapie

Heb je al langere tijd last van een stijve nek, vastzittende schouders of een pijnlijke rug? Of loop je al een tijd met die vervelende blessure rond die maar niet over gaat, wellicht kan ik je helpen. Sporttherapie is een vorm van massagetherapie en is geschikt voor iedereen, dus niet alleen voor sporters. Door werk, stress of sport kunnen er allerlei lichamelijke problemen ontstaan, die beperkend kunnen zijn voor de dagelijkse bezigheden. 



Wat is Sporttherapie?

In de sporttherapie worden uiteenlopende klachten en blessures van het bewegingsapparaat behandeld. Deze klachten kunnen ontstaan door overbelasting, een verkeerde houding, een blessure, te veel of te weinig bewegen of langdurige stress situaties.

Centraal staat de cliënt met zijn lichamelijke klachten in combinatie met mentale en emotionele factoren. Deze factoren hebben allemaal op hun eigen wijze invloed, ook op het herstelproces. Hierbij staat ontspanning, mobiliteit, stabiliteit, doorbloedingsverbetering en ‘handig beweeggedrag’ van de cliënt op de voorgrond. Daarbij wordt gekeken naar de huid, bindweefsel, fascie, spieren en gewrichten. De juiste balans vinden tussen inspanning en ontspanning; sporten en rust is vaak lastig te vinden en kan door stress, vermoeidheid en pijn negatief beïnvloed worden. 


Sporttherapie kent een aantal behandelvormen die gebruikt kunnen worden tijdens de behandeling en afhankelijk van uw klacht worden toegepast. Na de intake, tijdens de 1e afspraak, wordt op basis van de individuele, specifieke situatie van de cliënt een keuze gemaakt voor de behandelvormen, behandelintensiteit en behandelduur en worden er adviezen gegeven om het herstel te bevorderen.

De gebruikte behandelvormen zijn:

  • Fascie technieken
  • Bindweefselmassage
  • Triggerpointtherapie
  • Massage
  • Gewrichts- en wervelkolommobilisatie en indien nodig manipulaties
  • Medical taping


Voor wie is Sporttherapie bedoeld?

Sporttherapie is voor iedereen. Het woord doet bij veel mensen vermoeden dat alleen sporters hier gebruik van kunnen maken maar niets is minder waar. De mentale of fysieke (overbelastings-) klachten die mensen ervaren, kunnen bij iedereen optreden. Door bijvoorbeeld werk en langdurige stress kunnen er allerlei lichamelijke problemen ontstaan die beperkend kunnen zijn voor de dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld lage rugklachten of schouder- en nekklachten. Of je nu een kantoorbaan hebt en lang in dezelfde houding zit, werkt in de bouw en veel moet tillen en fysieke arbeid levert, of veel stress ervaart, iedereen heeft er baat bij. Het doel is dan ook om deze klachten te behandelen en je te te begeleiden in het herstel.


Bij welke klachten kan de sporttherapeut je helpen?

  • Enkel-, voet- en hielblessures
  • Achillespees-, kuit en onderbeenklachten
  • Knieletsel; Jumpers’ knee en runners’ knee
  • Hamstrings-, bovenbeen en liesblessures
  • Rugklachten
  • Nek- en schouderklachten
  • Tennis- en golferselleboog
  • KANS klachten (Klachten aan de arm, nek of/of schouder, voormalig RSI)
  • Pols- en handklachten
  • Stress gerelateerde klachten
  • Hoofdpijn en/of migraine klachten


Verschil tussen de sporttherapeut en de fysiotherapeut

Er zijn duidelijke raakvlakken tussen sporttherapie, fysiotherapie en ook sportmassage. Het verschil zit er vooral in dat de sporttherapeut vooral manueel werkt (massagetechnieken, huid- en bindweefseltechnieken en mobilisaties) en de fysiotherapeut zich tegenwoordig vooral focust op het adviseren en aanleren van oefeningen en houdingscorrecties ten behoeve van het herstel. Het masseren gebeurt steeds vaker door de sporttherapeut of sportmasseur. De sporttherapeut vult als het ware de leegte op tussen de sportmasseur en de fysiotherapeut en is een zeer goede aanvulling op fysiotherapie.


Bindweefselmassage


In tegenstelling tot de meest bekende massagevormen wordt bindweefselmassage niet toegepast op de spieren maar op de bindweefsellaag van het lichaam dat zich tussen de opperhuid en de spieren bevind.

Door de segmentatie in het lichaam (de zenuwen die tussen de wervels uitkomen bedienen alle weefsels en organen in datzelfde bandvormige gebied) kan uit de verklevingen in het bindweefsel worden opgemaakt waar mogelijke probleemzones zich bevinden. Andersom kan door het losmaken van die verklevingen reflexmatig invloed worden uitgeoefend op alle inwendige organen, spieren, bloedvaten etc. die in dat bandvormige gebied voorkomen.

Bindweefselmassage kan onder andere worden toegepast bij hoofdpijn en migraine, buik- en borstkas aandoeningen, maag en darm aandoeningen, chronische verkoudheid, gewricht- en spierreuma, gevoeligheidsstoringen, slapeloosheid, en pijnen bij de menstruatie en het uitblijven daarvan. De technieken hebben een positief effect op een verslapte of slecht doorbloede huid en ook cellulitis, striae en littekenweefsel kan door deze massagetechniek sterk verbeteren.


De behandeling

Elke behandeling met bindweefselmassage zal worden begonnen met een rugonderzoek dat zittend op de massagebank wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgeduwd en/of getild waaruit kan worden opgemaakt waar zich zone’s bevinden.

Vervolgens wordt door middel van massagegrepen in of van het bindweefsel (er wordt zowel met oppervlakkige als diepe technieken gewerkt) de doorbloeding geactiveerd, de aanmaak van collageen en elastinevezels gestimuleerd en de kwaliteit van het weefsel sterk verbeterd. Afvalstoffen worden losgemaakt en de balans in het bindweefsel wordt hersteld. De grepen kunnen in zithouding op de rug worden uitgevoerd maar behandeling van armen, benen, romp of gezicht wordt vaak ook liggend op de buik gedaan.

Na afloop zal het rugonderzoek herhaald worden om te controleren of het gewenste effect bereikt is. De bindweefselmassage kan eenmalig worden toegepast om onderliggende probleemzones aan het licht te brengen maar kan ook periodiek preventief gegeven worden.


 Sportmassage
Sportmassage is niet alleen voor sporters!

Sportmassage wordt veel toegepast in sport. 
Het bevordert herstel bij blessures en na zware trainingen. Blokkades in de spieren worden ontdekt en behandeld , waardoor de doorbloeding beter wordt en afvalstoffen en vocht beter worden afgevoerd. Dit vermindert de kans op blessures en versnelt het herstel.
Maar ook bij individuen die eens lekker willen ontspannen na een drukke periode is het een heerlijke oplossing.

Sportmassage is net als klassieke massage er op gericht om het natuurlijke fysieke evenwicht te onderhouden en/of terug te brengen. Sportmassage wordt uitgevoerd door een daarvoor speciaal opgeleide sportmasseur met een gedegen basiskennis van de anatomie (bouw) en fysiologie (werking) van het menselijk lichaam en die indien nodig ook advies kan geven mbt goed bewegen, training en houding.

Redenen om voor een sportmassage te kiezen
  • Voor de training/wedstrijd de spieren activeren voor een goede prestatie
  • Na de training/wedstrijd een goede afvoer van afvalstoffen en conditie van de spieren bevorderen
  • Het voorkomen van blessures bij veel en intensief bewegen of juist wanneer je weinig beweegt
  • Herstel en begeleiding bij opgelopen blessures
  • Last van spierknopen, spierpijn en/of spierstijfheid door langdurig zware fysieke werkzaamheden in je werk
  • Heerlijk voor de ontspanning  

Ontspanningsmassage

Voel je je gestrest, zit je in een burn-out, slaap je slecht, heb je gespannen spieren of wil je gewoon een moment om even tot jezelf te komen? Met een ontspanningsmassage kom je helemaal tot rust.

Het maakt de spieren soepeler, verlicht stress en spanning en je krijgt meer energie.

De natuurlijke, geurende oliën, warmte en een relaxed muziekje zorgen voor een nog diepere ontspanning. Je gaat als herboren weer naar huis.

Een klassieke ontspanningsmassage is ook fijn om kado te geven of te krijgen.

 

Hot-stone massage


De hot-stone massage wordt over het algemeen gegeven met glad gepolijste basaltstenen die in grootte variëren van 2 tot 12 cm.

Eerst wordt een aantal stenen op een deel van het lichaam neergelegd, waardoor je een aangename warmte en ontspanning ervaart. Door de stenen op specifieke plaatsen neer te leggen, kan het warmte-effect ook doelgericht toegepast worden, bijvoorbeeld op plekken die extra aandacht nodig hebben.

Ook de diepere spierlagen worden bereikt.


Vervolgens wordt een deel van het lichaam met warme etherische olie gemasseerd. Daarna word je met warme stenen gemasseerd, waarbij lange, rustige en cirkelvormige strijkingen (effleurages) worden gebruikt.

Als er op één plek warme stenen liggen en op een andere plek gemasseerd wordt, doen de massage en de stenen hun werk gelijktijdig.

Door de combinatie van warmte en beweging worden de diepere lagen van het spierweefsel bereikt, wat de massage effectiever maakt.


Tijdens de massage komt het hormoon oxytocine vrij, wat je een vredig en rustig gevoel geeft. Bovendien ontspant dit hormoon de spieren en verlaagt het de bloeddruk.


 Stoelmassage

Hoe werkt stoelmassage?

Stoelmassage wordt gegeven op een speciaal hiervoor ontwikkelde stoel, die je lichaam zo ondersteunt dat het zich totaal kan ontspannen. De masseur brengt de stoel mee als hij op locatie werkt. Stoelmassage werkt oa met drukpuntmassage (oorsprong Japan) en wordt gegeven op nek, schouders, hoofd, rug, armen, handen en heupen. De massage gebeurt door de kleding heen.

De stoel massage duurt ongeveer 20 minuten per persoon.

Door de effectieve technieken worden bloedsomloop en energiebanen gestimuleerd om het lichaam in balans te brengen. De meeste mensen zitten gespannen achter de computer en te lang. Hierdoor raken spieren in nek, schouders en rug gespannen en vermoeid. De doorbloeding vermindert en dus ook de zuurstofvoorziening naar bijvoorbeeld de hersenen, waardoor een concentratieprobleem, vermindering van alertheid, suf gevoel in het hoofd, prikkelbaarheid en pijn kan ontstaan.

Stoelmassage:
  • werkt preventief en vitaliserend
  • vermindert op regelmatige basis klachten, zoals RSI en symptomen van stress
  • verbetert het concentratievermogen
  • verbetert de bloedcirculatie en zorgt voor versoepeling van spieren en gewrichten en voor een betere afvoer van afvalstoffen
Contra-indicaties voor massage

Hoewel massages heel gezond zijn en enorm kunnen bijdragen aan je welbevinden en energieniveau, zijn er situaties waarin je beter niet gemasseerd kunt worden.

Absolute contra indicaties:

  • Koorts
  • Infectieziekten – flinke verkoudheid, griep en keelontsteking 
  • Ziekten waarbij er sprake is van verhoogde stofwisseling
  • Besmettelijke huidaandoeningen
  • Slechte algemene gezondheid
  • Extreme vermoeidheid
  • Te veel pijn
  • Kanker – tijdens de behandeling van chemo of bestraling
  • Ernstige vaat ziekten
  • Antibiotica – overleg met uw huisarts
  • Bloedverdunners – overleg met uw huisarts

Absolute plaatselijke contra indicaties (wel masseren maar niet op die plaats)

  • Vaataandoeningen
  • Spataderen
  • Fracturen
  • Kneuzingen
  • Zwemmerseczeem
  • Trombose

Relatieve contra indicaties (wel masseren na overleg met uw arts)

  • Hoge bloeddruk
  • Hartafwijkingen
  • Open wonden
  • Zwangerschap
  • Ontstekingen
  • Traumatische aandoeningen
  • Schimmelvelden
  • Pijnstillers
  • Antidepressiva

Ga niet volledig uit van wat hier beschreven staat, als u denkt dat u wel gemasseerd kan en wil worden, overleg dan even met uw huisarts.
Share by: